Contents
What does MOV do in assembly code?
The mov instruction copies the data item referred to by its second operand (i.e. register contents, memory contents, or a constant value) into the location referred to by its first operand (i.e. a register or memory). While register-to-register moves are possible, direct memory-to-memory moves are not.
What does DWORD mean in assembly?
In DOS and Windows programming, 16 bits is a “WORD”, 32 bits is a “DWORD” (double word), and 64 bits is a “QWORD”; but in other contexts “word” means the machine’s natural binary processing size, which ranges from 32 to 64 bits nowadays.
What is mov eax in assembly language?
Basics of Machine Code The basic idea with machine code is to use binary bytes to represent a computation. “mov” is an instruction, encoded with the operation code or “opcode” 0xb8. Since mov takes an argument, the next 4 bytes are the constant to move into eax. The opcode 0xb9 moves a constant into ecx.
What is MOV in binary?
The “mov” command lets you put a value from one location to another one. It does not really “move” the value, it just copies it to another place.
How does MOV QWORD PTR work in Assembly?
Now, I have a question about q = “/”; instruction. q is defined as a char* and as seen from this examples, it contains a value returned by strrchr fucntion. Then it is assigned to a string – q = “/”; further in the code. Now, the instruction which represents that in assembly is – mov QWORD PTR [rbp-0x30],0x4020c5.
What is the difference between MOV Dword and MOV QWORD?
The instruction “mov dword [rbp-4H], edi” is 4 bytes less than the address in RBP, this is as expected since DWORD is 4 bytes in length. What I am confused about is why “mov qword [rbp-10H], rsi” is 10H (16 bytes)?
How does MOV DWORD move up the stack?
I don’t see any instruction to move the stack-pointer up the stack, so I am assuming this is done implicitly. The instruction “mov dword [rbp-4H], edi” is 4 bytes less than the address in RBP, this is as expected since DWORD is 4 bytes in length.
What is coding rule 55 for assembly code?
Assembly/Compiler Coding Rule 55. (H impact, M generality) Make sure that the stack is aligned at the largest multi-byte granular data type boundary matching the register width. In your case on x64 the registers are 8 bytes wide and argc being an int is 4 bytes wide.