Contents
- 1 Is an accession number considered PHI?
- 2 Is date of service considered PHI?
- 3 Which of the following is not considered PHI?
- 4 What is a good PHI score?
- 5 Is the accession number and date of service considered phi?
- 6 When is Phi considered protected health information under HIPAA?
- 7 Can you identify a patient by an accession number?
Is an accession number considered PHI?
If it’s just an accession number then it would not be considered PHI as it alone cannot identify a patient.
Is date of service considered PHI?
Demographic information is also considered PHI under HIPAA Rules, as are many common identifiers such as patient names, Social Security numbers, Driver’s license numbers, insurance details, and birth dates, when they are linked with health information. Names. Dates, except year.
Is CPT code PHI?
| Test Name: | PROSTATE HEALTH INDEX (LAB19198) |
|---|---|
| Test Code: | 2193556 |
| Alias: | PHI |
| CPT Code(s): | 84153 84154 86316 |
| Test Includes: |
Which of the following is not considered PHI?
Examples of health data that is not considered PHI: Number of steps in a pedometer. Number of calories burned. Blood sugar readings w/out personally identifiable user information (PII) (such as an account or user name)
What is a good PHI score?
The higher the score, the greater the probability of finding clinically significant disease. A phi range between 0 and 26.9 corresponds to a probability of cancer of approximately 10%, while a phi score greater than 55 corresponds to a 50% probability of finding cancer upon biopsy.
What is a normal Phi score?
What does phi score mean?
| phi Range* | Probability of Cancer | 95% Confidence Interval |
|---|---|---|
| 0-26.9 | 9.8% | 5.2%-15.4% |
| 27.0-35.9 | 16.8% | 11.3%-22.2% |
| 36.0-54.9 | 33.3% | 26.8%-39.9% |
| 55.0+ | 50.1% | 39.8%-61.0% |
Is the accession number and date of service considered phi?
On the other hand, each accession number is tied to only one individual, so it is the type of PHI that is typically removed when anonymizing data for say research purposes. I’ve answered this myself months after asking here based on HIPAA law (see page 66 – section 164.514).
When is Phi considered protected health information under HIPAA?
PHI is only considered PHI when an individual could be identified from the information. If all identifiers are stripped from health data, it ceases to be protected health information and the HIPAA Privacy Rule’s restrictions on uses and disclosures no longer apply. What is PHI?
When to use CPT code and accession number?
In the notification, you identify the studies they have to review by their accession number / CPT code / date of service, so that the doctor can see what studies they are missing (in case they disagree that they have three overdue studies).
Can you identify a patient by an accession number?
An accession number on its own is a meaningless 6-10 digit number tied to each service done at some specific hospital. Without having access to that hospital’s specific database that ties accession numbers to a specific service done on a specific patient, you cannot identify a patient.