How often is recurrent training?

How often is recurrent training?

Each and every flight crew member has to take recurrent ground and flight training in a Flight Simulation Training Device (FSTD) or an aircraft, or a combination of FSTD and aircraft training, at least every 12 calendar months.

In which period the recurrent training must take place?

4.2. 3 Recurrent training must take place within 24 months of previous training to ensure knowledge is current. The period of validity of recurrent training is 24 calendar months in addition to the remainder of the month in which the training was completed.

Why is recurrent training important?

The FAA describes the purpose of recurrent training as ensuring “that each crewmember is adequately trained and currently proficient for the type aircraft and crewmember position involved.” This type of standardized, structured program for maintaining and building on perishable skills and knowledge is very important.

What is the meaning of recurrent training?

Recurrent training is a comprehensive training strategy, the essential characteristic of which is the distribution of training over the total life-span of the individual in a recurring way, i.e. in alterna- tion with other activities, with work in the first place, but also with leisure and retirement.

How often do pilots retrain?

Generally speaking, airline pilots undergo retraining about every 9 months. The Federal Aviation Administration measures how well they retain this information through its Advanced Qualification Program (AQP).

What training categories is required for shippers?

In the US, dangerous goods/hazardous material training requirements and other regulations are stipulated by the DOT in 49 CFR (the “Code of Federal Regulations, Title 49”), which requires that shippers, carriers and others be trained in four categories including: (1) General Awareness; (2) Function Specific; (3) Safety …

Can IATA DGR be more restrictive than ICAO TI?

In fact, the IATA Dangerous Goods Regulations are more strict than the ICAO Technical Instructions. Compliance with the IATA Dangerous Goods Regulations can be a challenge because they are not specifically authorized for use within the U.S. by PHMSA/USDOT.

What is a refresher training program?

Definition: The Refresher Training or Retraining is a training programme designed for the old or existing employees of an organization, with a purpose to acquaint them with the new skills, methods, and processes required to improve their performance on the jobs.

Do you need an instructor to log simulator time?

The requirement to have an instructor present for the pilot to log simulator time has been removed. This will allow training savings in the order of, according to the FAA, $12.5 million.

Do you use a simulator in flight training?

We think that this is an important step toward the widespread use of simulators in flight training and have asked NAFI, the National Flight Instructors Association, to comment on this and will post their response below.

Is the FAA revising the simulator rule language?

The FAA is, however, slightly revising the proposed rule language by removing the word “approved” because an FFS or FTD used to satisfy § 61.51 (g) (5) is qualified, not approved, by the National Simulator Program under part 60.

Is there a future for home based simulators?

We hope to see more recognition, in the near future, of the home-based simulator’s role in training and practicing, and as an avenue to transition from simulation to real flying.