Can you do a flight review without a medical?

Can you do a flight review without a medical?

You do not need a current medical during the flight review as long as the flight instructor agrees to be the acting PIC, or if you are operating as a sport pilot with a current and valid U.S. driver’s license in lieu of a medical. You cannot fail a flight review.

How long is a flight review valid for?

24 months
A flight review is typically valid for a period of 24 months. The regulations permit a flight review for an aircraft rating to be completed up to three months before it would cease to be valid to harmonise with the validity periods for some proficiency checks.

What is a proficiency check?

A proficiency check is an assessment of your skills and knowledge in a particular operational area. Pilots are required to undertake proficiency checks to ensure they continue to be competent conducting particular kinds of operations. After gaining a qualification, it is normal for some skills to deteriorate over time.

What are the regulations for a flight review?

The regulations are even more specific: 14 CFR 61.56 states that the person giving the flight review has the discretion to determine the maneuvers and procedures necessary for the pilot to demonstrate “safe exercise of the privileges of the pilot certificate.”

Can a pilot fly with a fresh flight review?

The pilot departs with a fresh flight review endorsement and, on the basis of the minimum two hours required in 14 CFR 61.56, can legally operate for the next two years. This kind of flight review may be adequate for some pilots, but for others – especially those who do not fly on a regular basis – it is not.

Can a pilot act as pilot in command after a § 61.58 proficiency check?

As such, a pilot may continue to act as pilot in command during the month after a§ 61.58 proficiency check is due. However, when a pilot completes a §61.58 proficiency check during this grace month, it is considered to have been completed during the month it was due for the purpose of calculating the next proficiency check.

How old do you have to be to get a remote pilot certificate?

The applicant must be at least 16 years old to receive a Remote Pilot Certificate. Discontinue the application if the applicant is not of sufficient age. 9.5 The Flight Instructor Reviews the PBR and Verifies That the Applicant Has a Copy.