Contents
Can experimental aircraft fly commercial?
Amateur-built aircraft are built by individuals and licensed by the Federal Aviation Administration (FAA) as “Experimental.” The Experimental designation has been in existence for more than five decades. It defines aircraft that are used for non-commercial, recreational purposes such as education or personal use.
What can Owner do on experimental aircraft?
As a secondhand experimental amateur-built (E-AB) owner, you can perform all of the maintenance on your aircraft and make the logbook entries. It’s a little different if your new experimental aircraft is an E-LSA, or experimental light-sport aircraft.
Do experimental aircraft require annual inspections?
If you own an Experimental/Amateur-Built airplane, you will need a yearly condition inspection. An Experimental must be found to be in a “condition for safe operation.” There is no prescribed standard for making that determination other than Part 43, appendix D of the FARs.
When to issue a Category A pilot authorization?
(h) Category A aircraft pilot authorization. The Administrator may issue a certificate of authorization for a Category II or Category III operation to the pilot of a small aircraft that is a Category A aircraft, as identified in § 97.3 (b) (1) of this chapter if:
When does an aircraft become an experimental aircraft?
The Experimental designation has been in existence for more than five decades. It defines aircraft that are used for non-commercial, recreational purposes such as education or personal use. Under FAA regulations, if an individual builds at least 51 percent of an aircraft, the aircraft is eligible to be registered in the amateur-built category.
What kind of maneuvers do commercial pilots do?
What most pilots recognize as the “commercial flight test maneuvers”: Lazy eights, chandelles, and steep turns, but with an angle of bank not greater than 60 degrees in any of these maneuvers.
Can a person serve as a flight crewmember of a civil aircraft?
No person may serve as a required pilot flight crewmember of a civil aircraft of the United States, unless that person: (1) Has in the person ‘s physical possession or readily accessible in the aircraft when exercising the privileges of that pilot certificate or authorization –