Contents
How long is a Category 1 medical valid for?
12 months
A Class 1 medical certificate is valid for 12 months, unless you are 40 or over and carry out single pilot commercial air transport operations carrying passengers; or you are over 60. In both cases, it is 6 months. A new online system will soon replace existing paper-based medical application forms.
Can you be a flight instructor with a third class medical?
According to FAR 61.23, a third class medical will suffice if you are exercising the privileges of your flight instructor certificate while acting as pilot in command (PIC) or as a required flight crewmember. And yes, you can get paid for your flight instruction services.
What class medical Do you need to be a CFI?
3rd class medical
You’ll need at least a 3rd class medical to act as pilot-in-command of an aircraft while instructing, but in fact, a flight instructor is not required to have a current medical certificate if they aren’t acting as pilot in command or performing duties of a required crewmember.
When does a first class medical certificate expire?
Under the new regulation, when the first class privileges expire after twelve months, the first class medical lapses to a third class medical. The regulation change does not affect the duration of second class medical certificates, so, for pilots under age 40, the first class and second class medical durations run concurrently for twelve months.
What’s the duration of a third class medical certificate?
24th month after the month of the date of examination shown on the medical certificate. This Page describes Third Class Duration Rules Only.
How long is a third class FAA Pilot medical certificate good for?
Duration of a Third Class FAA Pilot Medical Certificate is good for 6-60 months depending on pilot age, type of certificate and type of flying.
How old do you have to be to get a first class medical certificate?
First Class Medical Certificate: A first class medical certificate is valid for the remainder of the month of issue; plus 6 calendar months for operations requiring a first class medical certificate if the airman is age 40 or over on or before the date of the examination, or