Can a student pilot log an instrument approach?

Can a student pilot log an instrument approach?

§ 61.51(g)(2); Yes, a CFII may log approaches that a student flies when those approaches are conducted in actual instrument flight conditions.

When can you log an instrument approach?

You may still log the approach once you’ve passed the final approach fix. 5. The approach can be logged if you are flying an aircraft in actual IMC, and the aircraft transitions from IMC to VMC within the final approach segment of the IAP before or upon reaching minimums.

What can a Cfii log?

A CFII is the PIC (usually) and can log conditions of flight, including IMC. He can’t log approaches or landings, and probably should not log holds and intercepting/tracking either… especially if he needs it for currency. In a two pilot airplane, both pilots log conditions of flight: Day, night, XC.

How do you log approaches?

Translated, you can log an approach when:

  1. it is flown solely by reference to instruments, and. it is flown in IMC, and Actual Instrument time is logged, or.
  2. you must fly the complete approach from a feeder or the IAP (or Vectors to Final) and remain established the whole time.

When can you log instrument time as a Cfii?

When you fly with a CFI or CFII, you can log PIC time during your instrument training when you’re the sole manipulator of the controls. As long as you’re rated for the aircraft, you’re allowed to log the time.

Can you log an instrument approach if you go missed?

The aircraft will remain in IMC and execute a missed approach at the missed approach point (MAP) or DA/DH. In either case, a pilot may log the IAP. reasons (e.g., in order to avoid traffic or other hazards). In these cases, the pilot may still log the IAP, provided the aircraft has passed the final approach fix (FAF).

How much does an instrument proficiency check cost?

An instrument rating costs around $8,000 which is primarily driven by the 40 required actual or simulated instrument flight training hours, as well as small costs for study materials and examination fees.

Who can give an instrument proficiency check?

(2) The instrument proficiency check must be given by an authorized check airman or by the Administrator. (d) If the pilot in command is assigned to pilot only one type of airplane, that pilot must take the instrument proficiency check required by paragraph (a) of this section in that type of airplane.

Can a certified instructor log pilot in command time?

(3) A certificated flight instructor may log pilot in command flight time for all flight time while serving as the authorized instructor in an operation if the instructor is rated to act as pilot in command of that aircraft . (4) A student pilot may log pilot-in-command time only when the student pilot –

When is simulated instrument logged with simulator time?

(g) Logging instrument time. (1) A person may log instrument time only for that flight time when the person operates the aircraft solely by reference to instruments under actual or simulated instrument flight conditions.

When does a pilot need to log an IAP?

pilot may log an IAP for currency or training when the pilot accomplishes the IAP in accordance with the following conditions: When conducted in an aircraft, flight simulator, flight training device, or aviation training device, the pilot must operate that aircraft or authorized training device solely by reference to instruments [§ 61.51(g)(1)];

What are the requirements for logging flight time?

(j) Aircraft requirements for logging flight time. For a person to log flight time, the time must be acquired in an aircraft that is identified as an aircraft under § 61.5 (b), and is – (1) An aircraft of U.S. registry with either a standard or special airworthiness certificate;