Contents
Can I log PIC time with an instructor?
An authorized instructor may log PIC time while acting as an authorized instructor in flight. A student pilot may log PIC time only when he/she is the sole occupant of the aircraft (exception for airship category) while training for a pilot certificate and has a current solo flight endorsement.
Does dual time count as PIC?
Legally, only one person may act as PIC on any flight. It doesn’t matter how many pilots are on board, only one may act as PIC. Period. But in a confusing twist, the FAA sometimes allows two people to simultaneously log flight time as PIC.
Does solo time count as PIC time?
solo time is the time you are the “sole occupant of the aircraft.” PIC time is when you are acting as PIC. So if you Mom is in the right seat, you still log it as PIC provided you meet all the requirements of 61.51.
Is CFI always picture?
Regardless of who is actually flying the airplane, the captain is always the PIC. A CFI providing instruction to a person who is qualified to act as PIC need not be the acting PIC, yet still may legally log PIC under § 61.51(e)(3), regardless of who is manipulating the controls.
Can a student pilot solo?
A student pilot may not operate an aircraft in solo flight unless that student pilot has received an endorsement in the student’s logbook for the specific make and model aircraft to be flown by an authorized instructor who gave the training within the 90 days preceding the date of the flight.
Can a private pilot log instrument time?
You may log instrument time when you are flying by reference to instruments either in simulated (under the hood) or actual (in clouds or poor visibility that requires you to fly on instruments) instrument conditions.
Can a CFI log XC time?
If the flight is a cross country (50+NM) the CFI can also log cross country time even though he/she was not the manipulator of the controls at any time.
When is a pilot required to log PIC time?
A pilot may log PIC time when he/she is the sole occupant of the aircraft; is the sole manipulator of the controls of an aircraft for which the pilot is rated or has privileges; or is acting as PIC where more than one pilot is required (FAR 1.1, 61.51 [e]).
Can a pilot log second in Command ( SIC ) time?
Pilot B may log second-in-command (SIC) time. Pilot A is assuming PIC responsibilities and may log PIC. Pilot B is a crewmember where more than one pilot is required and may log SIC (FAR 61.51). Again, because Pilot B is a required crewmember, he/she will need a current medical certificate (FAR 61.3).
How is flight time logged in the military?
Everything usable from your military records should already be transferred into your Logbook in accordance with your country’s regulations (FAA, EASA, etc). Most civilian helicopter pilots have no idea that the military logs flight time differently.
Can a pilot act as the PIC on a plane?
Pilot B is legal to act as PIC and has agreed to be the PIC. Under these circumstances, Pilot A may log PIC and actual instrument time (although Pilot A should be prepared to explain to an FAA inspector why PIC time was logged while in actual instrument conditions, when he/she was not instrument rated).