Contents
Can you put neutral and ground wires together?
No, the neutral and ground should never be wired together. This is wrong, and potentially dangerous. When you plug in something in the outlet, the neutral will be live, as it closes the circuit. If the ground is wired to the neutral, the ground of the applicance will also be live.
Should there be current between neutral and ground?
The ground circuit, under normal, non-fault conditions, should have no current and therefore no IR drop on it. You can think of the ground connection as a wire running back to the source (the main panel or the transformer), where it’s connected to the neutral.
What is the purpose of hot neutral and ground wires?
The neutral wire forms a part of the live circuit along with the hot wire. In contrast, the ground wire is connected to any metal parts in an appliance such as a microwave oven or coffee pot. This is a safety feature, in case the hot or neutral wires somehow come in contact with metal parts.
What is the voltage of a neutral wire?
located in North America consists of LINE, NEUTRAL, and GROUND. The LINE wire is energized with the circuit voltage of 120V. The NEUTRAL wire is the return path for the current and is not energized. The GROUND (sometimes referred to as “Safety Ground”) was added during a revision of the National Electrical code in the early 1970’s to
Can a neutral wire be bonded at a sub-panel?
The neutral and ground MUST NOT be bonded at a sub-panel. They should only be bonded at the main service panel. If you bond them anywhere other than the main service, the neutral return current now has multiple paths, including though your ground wire.
Can a 120V wire be connected to a low voltage wire?
solid connection between the exposed low-voltage wire and a 120v wire also can cause the insulation to melt and start a fire. You can’t run communication wires (phone, cable, or other low-voltage wires) into a box occupied by 120v or higher unless the communication wire or the box is rated for that use.
Can a neutral conductor serve as a bonding conductor?
Rule 10-208 allows for two options. Under first option, the neutral conductor running from the main service to a building supplied from this main service would function as a bonding conductor.