How do I choose a cable tray size?

How do I choose a cable tray size?

The cable tray sizing equals the width times the loading depth. Generally, cable tray sizing is correct when it appears 50% full of cable or wire , or when it contains a 50% fill of cables or wire.

How wide is a cable tray?

Space between cables must be equal to one cable diameter — 11 x 1.07 inches = 11.77 inches. Total cable tray width required is 12.84 inches + 11.77 inches = 24.61 inches. A 30 inch wide cable tray must be used.

How far apart should cable tray be supported?

One of the requirements for permanent wiring, and thus for temporary wiring, was the need for adequate support. Article 336-18 stated that cable must be secured in place at intervals not exceeding 4.5 feet (1.37 m) and within 12 inches (305 mm) from every cabinet, box, or fitting.

Which NEC covers cable trays?

Article 392
The article covering cable trays and their installation requirements has been moved from Article 318 in the 1999 NEC to new Article 392 in the 2002 NEC. Cable trays are not limited to industrial facilities and can be installed in commercial and residential facilities.

What is the difference between cable tray and cable ladder?

Generally, cable ladders are preferred for supporting high volume or heavy cabling, especially if there are long spans between supports. Cable trays are typically used for light weight cable support, in addition to instrumentation and tubing.

What are the types of cable tray?

Cable trays are made of either steel, aluminium or fibber reinforced plastic (FRP) and are available in six basic types,

  • Ladder Type Cable Tray.
  • Solid Bottom Cable Tray.
  • Trough Cable Tray.
  • Channel Cable Tray.
  • Wire Mesh Cable Tray.
  • Single Rail Cable Tray.

Is code for cable tray?

IEC-61537 – This international standard specifies requirements and tests for cable tray systems (such as; all metal cable trays including wire mesh cable tray and nonmetallic cable trays) for the support, accommodation of cables and possibly other electrical equipment in electrical and/or communications systems …

How much weight can a cable tray hold?

All trays (except 14A) and rungs are designed to handle cable loads plus 200 lbs.

Can a person walk on an installed cable tray system?

Question 2: Can a person walk on an installed Cable Tray System? Answer:No; walking on cable trays is not to be permitted. It violates the new version of NEMA standard VE-2, manufacturers marking and recommendations, and the intent of the NFPA70 Electrical Safety in Employee Work Practices.

Can tray cable be used in residential?

Tray Cable for use in Residential Applications In the 2017 National Electrical Code®, a new allowance for tray cable was added for one- and two-family dwellings in Section 336.10(9). Tray cable with both power and control conductors is permitted to be used (without being installed in cable tray) in these occupancies.

What are the available in six basic types cable trays?

Why do we use cable tray?

What are Cable Trays? Cable trays are used for providing mechanical protection in an environment where large quantities of power control cables are at work. Besides providing mechanical protection, these cables are also designed to facilitate a perfect routing path for power or control cables.

Can a multiconductor cable be installed in the same cable tray?

Multiconductor cables rated 600 volts or less shall be permitted to be installed in the same cable tray. 392.20 (B) Cables Rated Over 600 Volts. Cables rated over 600 volts and those rated 600 volts or less installed in the same cable tray shall comply with either of the following: (1) The cables rated over 600 volts are Type MC.

How big is a cable tray in inches?

Total width of the Cables — 12 x 1.07 inches = 12.84 inches. Space between cables must be equal to one cable diameter — 11 x 1.07 inches = 11.77 inches. Total cable tray width required is 12.84 inches + 11.77 inches = 24.61 inches.

What is the allowable fill area for a cable tray?

Section 318-10 (a) (2) states that the sum of the cross-sectional areas of the single conductor cables shall not exceed the allowable fill area in Column 1 of Table 318-10 for the appropriate ladder or ventilated trough cable tray width.

When do you need barrier for cable tray?

(IV) Barrier Requirements (NEC 392.6) Barrier is used to separate cable systems, when Single Core cables of above and below 600 volts installed in the same cable tray. But when Multi Core type cables over 600 volts are installed in the same cable tray with cables rated 600 volts or less, no barriers are required.